Loading...

Inchiderea terasei: idei, solutii, sfaturi si avantaje

///Inchiderea terasei: idei, solutii, sfaturi si avantaje

Daca locuiti la casa, exista cateva spatii de care va bucurati in mod special si pe care vi le doreati atunci cand stateati intr-un apartament. In foarte multe cazuri, acestea pot constitui unul dintre principalele motive pentru care ati ales sa faceti mutarea. La baza acestei decizii stau confortul si posibilitatile de relaxare de care dispuneti ca urmare a unei astfel de alegeri.

Cele mai cunoscute si apreciate spatii pe care le doriti la o casa sunt curtea si terasa. Cu toate acestea, cele doua au avantaje si dezavantaje proprii, precum si modalitati de ingrijire si amenajare specifice. Astfel, in timp ce curtea ofera o intindere mult mai mare, cu mai multe posibilitati de relaxare, ea necesita si un proces de ingrijire mai amplu.

In schimb, terasa, chiar daca se intinde pe un spatiu mai mic, este usor de ingrijit si de amenajat. In acelasi timp, poate fi folosita ca incapere pentru mai multe activitati, precum gatitul, indiferent de sezon. Pentru a putea beneficia eficient si constant de ea, aceasta trebuie izolata corespunzator, astfel incat sa nu fie afectata de factori externi, precum ploi, ninsori sau canicula, in functie de anotimp. Din acest motiv, este bine sa va informati despre ce solutii aveti si chiar sa luati in considerare cateva sfaturi.

1. Solutii practice pentru inchiderea terasei

Inchiderea terasei depinde de mai multi factori, precum clima, arhitectura casei sau posibilitatile de iluminare. Astfel, exista mai multe metode pentru a face acest lucru, dar fiecare dintre ele se aplica intr-un anumit context. Pe langa acest fapt, intervin si preferintele estetice ale dumneavoastra si ale celorlalti membri ai familiei.

De asemenea, nu trebuie sa uitati faptul ca acesta este locul in care efectuati si diverse activitati, dar va si relaxati in timpul liber, ceea ce inseamna ca izolarea acesteia trebuie sa fie, in acelasi timp, practica si eficienta, dar va asigura si un mediu corespunzator pentru deconectare. Pentru acest lucru, exista cateva solutii eficiente pentru inchiderea teraselor.

1.1 Inchidere cu geamuri glisante

Una dintre cele mai populare solutii atunci cand vine vorba de inchiderea terasei la o casa o reprezinta geamurile glisante.

Popularitatea acestora vine de la faptul ca sunt piese foarte practice, care nu ocupa foarte mult spatiu, indiferent ca sunt inchise sau deschise. In acest caz, ele nu sunt expuse unor lovituri fortate si dure, cum sunt cele cauzate de vant puternic, deoarece miscarea lor se desfasoara lateral, pe o sina, si nu in interiorul sau exteriorul terasei.

In plus, asigura o vizibilitate foarte buna si o alimentare corespunzatoare cu lumina naturala. Inainte de a opta pentru acest sistem, trebuie sa solicitati o anumite grosime a geamurilor, astfel incat sa asigure o izolare eficienta si pe timpul sezonului rece.

Pentru acest tip de inchidere, se pot folosi geamuri termopan, deoarece au capacitati de izolare extrem de eficiente.

1.2 Inchidere cu folie transparenta

Terasa poate fi inchisa si cu folie transparenta, pentru o munca mai usoara si pentru o mentenanta simpla a sistemului. Materialul folosit in acest proces este special conceput pentru o astfel de metoda si are rolul de a proteja spatiul interior de factori externi, de obicei meteorologici, precum ninsoare, vant si ploi. In acelasi timp, izoleaza termic si de ger sau climat canicular, avand o rezistenta foarte ridicata la temperaturi extreme.

Inchiderea cu folie transparenta favorizeaza siguranta spatiului interior al terasei impotriva intemperiilor care se petrec in exterior.

Pentru a izola terasa in acest mod, materialul trebuie aplicat de jur imprejurul stalpilor si este mai usor de pus in practica daca, in interior, rulourile de sustinere a acestora sunt deja instalate, ceea ce inseamna ca poate fi atasata rapid, cu ajutorul sistemul de prindere avansat. De asemenea, ele pot fi montate prin atasarea unor butoni pe structura constructiei.

2. Avantaje ale unei terase inchise

Orice optiune alegeti, veti avea parte de anumite avantaje specifice. Desigur, nu este obligatoriu sa optati pentru aceasta modificare. Cu toate acestea, siguranta este principalul motiv pentru care se recomanda inchiderea terasei.

In schimb, tipul acesteia depinde de mai multi factori. Conditiile meteorologice reprezinta primul care trebuie luat in considerare. Cu toate acestea, confortul, accesibilitatea si mentenanta sistemelor de inchidere nu trebuie ignorate. Trebuie doar sa stabiliti care sunt prioritatile dumneavoastra si sa incercati sa acoperiti un numar cat mai mare dintre ele. Unul potrivit va ajuta sa evitati cheltuieli nedorite pe viitor, cauzate de izolari defectuoase.

2.1 Izolare termica

Motivul principal pentru care se opteaza pentru un inchiderea teraselor este asigurarea unei temperaturi optime, indiferent de sezon. Astfel, pe timpul anotimpului rece, trebuie sa cautati un sistem pentru iarna care sa nu permita patrunderea gerului.

De asemenea, luati in considerare faptul ca terasa nu va mai fi la fel de folosita intr-o astfel de perioada, iar circulatia din interiorul spre exteriorul acesteia si invers se va face in mod limitat. Prin urmare, este recomandat sa optati pentru sistemul cu folie transparenta pentru a reusi sa izolati spatiul de temperaturile scazute si sa evitati eventualele patrunderi de aer rece. Se pot utiliza si ferestrele din termopan cu geamuri groase, care se inchid ermetic.

In schimb, pentru sezonul cald, se recomanda izolarile cu geamuri glisante. Motivele principale sunt reprezentate de faptul ca acestea permit o circulatie mult mai intensa din interior catre exterior si invers si asigura patrunderea luminii naturale, aflata la un nivel foarte ridicat in astfel de perioade.

2.2 Izolare fonica

Acest avantaj este in stransa legatura cu confortul dumneavoastra. Atunci cand doriti sa va savurati cafeaua dimineata sau seara cand luati cina cu familia ori vreti sa cititi o carte in liniste, este important ca sunetele din exterior sa se resimta la un nivel cat mai mic in interiorul terasei. Pentru acest lucru, trebuie sa luati in considerare grosimea materialului care alcatuieste sistemul de inchidere. Indiferent ca este vorbe de geamuri glisante sau folie transparenta, este important ca acestea sa fie de o grosime suficient de mare incat sa impiedice cat mai bine patrunderea zgomotului.

Daca aveti ferestre de termopan in casa despre care stiti ca izoleaza fonic camera in mod corespunzator, va puteti folosi de dimensiunile geamurilor, mai exact de grosimea acestora.

2.3 Spatiu suplimentar

Inchiderea teraselor are un impact mare asupra eficientizarii spatiului. De foarte multe ori, avem tendinta de a utiliza mai putin loc decat ne pune la dispozitie intreaga constructie.

Astfel, delimitand intreaga suprafata, veti observa ca terasa este mai mare decat v-ati inchipuit. Prin urmare, veti avea posibilitatea fie sa aduceti decoratii suplimentare, mai ales flori, care pot fi puse la marginea ei, pentru a avea acces la lumina naturala, fie sa depozitati diferite accesorii sau obiecte electrocasnice. Desigur, mai exista si varianta reorganizarii pentru a profita de spatiul castigat si a elibera zona din centru. Totul depinde de confortul dumneavoastra.

2.4 Utilitate prelungita

Acest avantaj apare ca urmare a unui alt avantaj mentionat anterior, izolarea termica. Daca acest lucru este facut corespunzator, impactul temperaturilor extreme se reduce considerabil. Asta nu ajuta doar la confortul termic, ci si la ingrijirea intregii terase. Riscul aparitiei elementelor daunatoare dispar complet printr-un sistem eficient de inchidere. Atat igrasia, cat si mucegaiul sunt rezultatul umiditatii, care poate sa afecteze constructia atat in timpul sezonului cald, cat si in timpul celui rece.

2.5 Siguranta

Terasa este una dintre caile de acces in interiorul locuintei. In acelasi timp, este una dintre cele izolate, pe care vecinii nu o pot vedea. Acest lucru favorizeaza patrunderea prin efractie si multi musafiri nepoftiti au tendinta de a o folosi in acest scop. Pentru a evita un astfel de scenariu, este necesar ca terasa sa fie echipata cu un sistem de inchidere securizat cu cheie, indiferent ca este vorba de inchidere cu geamuri glisante sau cu folie transparenta.

3. Sfaturi pentru a inchide terasa

Pentru a asigura maximul de confort si siguranta atat in alegerea sistemului de inchidere, cat si in montarea acestuia, e nevoie sa tineti cont de cateva sfaturi venite din partea specialistilor.

3.1 Alegeti materiale solide

Materialul din care este alcatuit sistemul de inchidere are un impact direct asupra sigurantei si confortului. Astfel, asigurati-va ca, orice ati alege, indiferent ca este vorba de geamuri sau folie, acestea sunt groase, stabile si permit patrunderea luminii. In plus, ele trebuie sa fie si usor manevrabile, pentru a va permite aerisirea, atunci cand este cazul.

3.2 Luati in considerare clima locala

Fiecare sistem de inchidere a terasei are anumite proprietati, ceea ce inseamna ca se potrivesc in anumite zone. De aceea, inainte de a achizitiona si monta unul, trebuie sa luati in considerare clima specifice zonei in care locuiti. Nu alegeti unele groase daca locuiti in regiuni cu temperaturi ridicate, pentru a nu supraincalzi spatiul izolat. In acelasi timp, nu trebuie sa folositi variante subtiri, daca locuiti undeva unde este predominant frig, cum este la munte. In caz contrar, materialul nu va putea face fata acestor conditii, iar constructia nu va fi izolata termic.

3.3 Asigurati patrunderea luminii naturale

Terasa este una dintre cele mai bune incaperi, atunci cand vine vorba de depozitat flori. Prin urmare, trebuie create un mediu propice acestora, astfel incat ele sa aiba parte de o viata lunga si sa va ofere aer calitativ si un aspect placut din punct de vedere estetic. Tineti cont de temperatura necesara pentru a evita inghetarea sau uscarea lor. In acelasi timp, asigurati-va ca au parte de lumina naturala si ca sunt pozitionate cat mai aproape de locurile in care pot profita de aceasta cat mai mult. De preferat ar fi sa le asezati in partile exterioare ale terasei, cat mai aproape de geamurile prin care patrunde soarele in interior.

Inchiderea teraselor va ajuta sa profitati cat mai mult de acest spatiu pe care vi l-ati dorit atunci cand ati ales sa va mutati de la apartament la casa. Aceasta nu va ajuta doar pe timp de iarna, atunci afara este frig, ci si pe timpul sezonului cald, cand temperaturile extrem de ridicate nu va vor permite sa va relaxati sau sa faceti diferite activitati in curte. Prin urmare, luati in considerare ghidul prezentat pentru a va putea bucura de o constructie confortabila si sigura pentru mult timp.

sursa foto: envato.com, pinterest.com

2020-02-10T11:52:02+00:00