Loading...

De ce transpiră geamurile termopan? TOT ce trebuie să știi despre condens + Cele mai bune soluții pentru îndepărtarea acestuia

///De ce transpiră geamurile termopan? TOT ce trebuie să știi despre condens + Cele mai bune soluții pentru îndepărtarea acestuia

Stratul de condens de pe geamurile termopan te deranjează? Temperaturile scăzute îți dau bătăi de cap, favorizând apariția condensului și tu nu găsești rezolvarea potrivită? Cu siguranță te-ai întrebat mereu ce cauzează apariția acestui fenomen și ce poți să faci să îl oprești. Dacă ești în căutarea unei explicații și a unor soluții variate pentru această problemă, citește acest articol.

Condensarea geamurilor este, cu siguranță, un eveniment neplăcut, care, în unele cazuri îți poate deteriora întreaga locuință. Este imporant să știi că există mai multe tipuri ale acestui fenomen, și anume: interior, exterior și cel care se formează la mijloc, între bucățile de sticlă. Toate aceste forme sunt cauzate de factori similari, cum ar fi temperatura scăzută și excesul de umiditate din interiorul locuinței.

1. Condensul – Cum apare și care sunt principalele tipuri de condens?

Condensul interior al ferestrei este cauzat de umiditatea excesivă din casă și apare adesea în sezonul rece, atunci când aerul cald din interiorul casei cauzează aburirea pe geamurile reci.

În ceea ce privește efectul acestui fenomen pe părțile exterioare a ferestrei, acesta apare atunci când se atinge punctul de rouă (temperatura la care se formează condensul).

Aburirea din interiorul ferestrei, mai exact, între foile de sticlă ale geamului, se produce atunci când sigiliul dintre ele este rupt sau când desicantul din interior este saturat.

1.1. De ce se formează condensul? Cauze generale

Condensarea este fenomenul care se produce atunci când vaporii de apă din atmosferă se transformă în stare lichidă și se depun pe diferite suprafețe interioare sau exterioare ale locuinței.

În cazul geamurilor, dacă temperatura scade sub nivelul punctului de rouă și nivelul umidității din aer este suficient de mare, atunci vaporii de apă produc condens și se depun.

Acest punct de rouă variază în funcție de cantitatea de apă din atmosferă și de temperatura aerului (cunoscută sub denumirea de umiditate relativă). În condiții de umezeală ridicată, fenomenul are loc la temperaturi mai ridicate. În cazul în care gradele din termometru indică o vreme friguroasă, acesta are loc în ciuda umidității relativ reduse.

Revenind la cazul geamurilor, diferența de temperatură dintre mediul înconjurător (fie ea internă sau externă) și sticla acestora este cea care determină formarea condensului.

Trebuie să știi faptul că aerul care te înconjoară în interiorul locuinței conține vapori de apă, care sunt invizibili. Un exemplu clar și ușor de înțeles este norul de aburi dintr-un ibric, care devine rapid imposibil de văzut cu ochiul liber, deoarece sunt absorbiți în atmosferă.

Cu cât aerul este mai cald, cu atât crește cantitatea de vapori de apă pe care o poate reține, existând, totuși, o limită în ceea ce privește volumul pe care îl poate ține la o anumită temperatură. Când se atinge acest prag, se spune că aerul este „saturat”. Dacă intră în contact cu o suprafață care este la o temperatură mai scăzută decât el însuși, acesta este răcit la punctul de contact și își varsă surplusul de vapori de apă - inițial sub formă de ceață și, dacă este excesiv, în cele din urmă, sub formă de picături de umiditate.

1.2. De ce transpira geamurile de termopan pe interior + Soluții care previn și combat apariția condensului

Condensarea interioară (sau condensul care apare în interiorul ferestrelor tale) este cel mai frecvent tip și există o varietate de lucruri pe care le poți face pentru a remedia problema.

Fie că îți pasă mai mult sau mai puțin de motivele științifice care indică de ce care aburesc geamurile termopan pe interior, un lucru e sigur: vrei să scapi de acest lucru. Din fericire, există o mulțime de soluții pe care le poți încerca pentru a reduce condensul de pe ferestrele din casa ta.

Soluții care previn și combat apariția condensului:

Umidificarea aerului

Dacă folosești un umidificator și observi apariția condensului în diferite locuri ale casei, în special la nivelul geamurilor, s-ar putea ca acesta să fie cauza declanșatoare. Pentru a reduce nivelul de umiditate din aer, poți alege o setare la un nivel mai mic sau poți opri întreg proces, pentru a putea observa reducerea aburirii.

Dezumidificarea aerului

La polul opus fenomenului menționat anterior, în cazul unei umidități extrem de crescute, poți opta pentru alegerea unui dezumidificator, care să reducă considerabil nivelul de acesteia din aer.

Circulația aerului

Circulația aerului ajută la reducerea apariției condensului pe geamuri. De aceea, este important să pornești mereu hota atunci când gătești și ventilatorul de fiecare dată când faci baie. Astfel, vei evita formarea aburiri geamurilor. Este recomandat să lași hota, respectiv ventilatorul, să meargă puțin și după ce ai terminat activitățile desfășurate.

Aerisirea locuinței

Aerisirea camerei este o acțiune aparent banală, dar care te poate scăpa de grija condensului de pe geamuri. Atunci când temperatura de afară îți permite, lasă ferestrele deschise pentru a elimina căldura în exces și aerul închis din locuință.

Modificarea temperaturii

Știi deja că fenomenul condensării se produce atunci când aerul cald se confruntă cu o suprafață rece. În cazul de față, aerul din cameră este mult prea cald pentru temperatura geamului. Poți încerca să ajustezi temperatura interioară cu câteva grade mai mult pentru a încălzi sticla ferestrei și pentru a reduce apariția aburirii.

Plantele în ghiveci

Dacă ești iubitor de natură și ai foarte multe plante pe marginea geamului, s-ar putea să trebuiască să le găsești un alt loc. Ele elimină foarte multă umiditate în aer, iar acest lucru favorizează formarea condensului pe geam. Încearcă să le păstrezi la lumină, dar nu atât de aproape de geam.

1.3. De ce se aburesc geamurile de termopan pe exterior + Soluții care previn și combat apariția condensului

Condensarea exterioară reprezintă un fenomen natural, extrem de răspândit pe măsură ce ferestrele sunt tot mai izolante. Acesta nu presupune niciun fel de problemă sau defecțiune în cazul geamului, ci doar o foarte bună calitate a acestora.

Acest fenomen înseamnă că ferestrele nu permit niciun transfer de căldură. Deci, dacă observi condens pe partea exterioară, te poți relaxa, întrucât aceste produse ale tale fac doar o treabă excelentă.

Dacă geamurile sunt la nivelul inferior al imobilului, poți șterge aburii formați din exterior. Cu toate acestea, cea mai bună opțiune este să aștepți, deoarece condensul va dispărea, de obicei, când soarele bate direct spre ferestrele locuinței tale.

Reține faptul că este indicat să verifici cu atenție pragurile și ramele. Dacă ai decalaje și spații între fereastră și cadrul acesteia, poți observa infiltrarea apei și apariția mucegaiului. Este bine să ai în vedere constant aceste aspecte, pentru a nu risca o umiditate prea mare a pereților, care sa producă apariția condensului care poate avea consecințe negative pe viitor.

1.4. Condens între foile de sticlă ale geamului + Soluții care previn și combat apariția acestuia

Cel mai de temut scenariu este acela al formării condensului între foile de geam. În astfel de cazuri, situația poate părea fără speranță. Uneori, însă, în cazuri excepționale, problema poate fi remediată. Dar, de cele mai multe ori, nu înseamnă decât achiziționarea unor noi geamuri.

În orice caz, trebuie să știi că majoritatea ferestrelor sunt duble sau triple. Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când te uiți la geamul unei ferestre, te uiți, de fapt, la două sau trei bucăți de sticlă stratificate și ținute împreună de un singur cadru. Acestea formează întreg geamul.

Ferestrele cu geam dublu și triplu sunt concepute pentru o mai bună izolare a casei. Cadrul ține sticla la loc și lasă spațiul necesar între fiecare. Acest spațiu este umplut cu un gaz izolant precum argonul, care, apoi, este sigilat etanș la aer.

Apariția condensului la un geam dublu indică faptul că izolarea nu se realizează corespunzător. Garnitura etanșă, care ține gazul izolant din interior, este disfuncțională, în acest caz, lăsând tot gazul izolant să iasă. Când se întâmplă acest lucru, vaporii de apă ajung între cele două straturi de sticlă dacă temperatura ei scade sub punctul de rouă al aerului din jur.

Curățarea geamurilor

De multe ori se întâmplă ca apariția condensului să fie cauzată de o acumulare de produs de curățenie sau depunerea unui strat de grăsime. Cel mai bine este să încerci să cureți geamurile și să te asiguri că nu rămâne exces de produs pe suprafața geamului, sau eventuale scurgeri prin garnituri.

Înlocuiește sticla

Din nefericire, atunci când apariția condensului se produce între foile de sticlă este necesar să înlocuiești sticla respectivă. În acest caz, depinde foarte mult de tipul, producătorul și modelul geamului. Uneori, această soluție este imposibilă și duce la schimbarea cu totul a ferestrelor.

2. Cum să eviți apariția condensului? Sfaturi practice pentru fiecare cameră

Cele mai comune activități care pot declanșa formarea stratului de condens de pe geamuri sunt gătitul, băile fierbinți și uscarea hainelor pe calorifer. Astfel, în fiecare cameră, riscul de apariție al „transpirației” (aburirii) este inevitabil. De aceea, ți-am pregătit câteva sfaturi de bază de care poți ține cont pentru a preveni situațiile neplăcute de acest fel.

Baia

  • Ține în permanență ușa închisă atunci când faci baie, dar și imediat după, pentru a bloca pătrunderea vaporilor de apă în celelalte camere
  • Usucă foarte bine prosoapele și nu lăsa haine umede pe jos
  • Optează pentru instalarea unui ventilator prin care să asiguri circulația aerului

Dormitor

  • Asigură-te că perdelele și draperiile sunt la o distanță de cel puțin 15 cm de geam, pentru a permite circulația liberă a aerului
  • Aerisește camera în fiecare zi și verifică nivelul umidității, ajustându-l după necesitate

Bucătărie

  • Pe parcursul activităților gastronomice folosește în permanență hota
  • Aerisește camera corespunzător, păstrând ușa închisă

Sufragerie

  • Ca și în cazul dormitorului, asigură-te că perdelele și draperiile sunt la o distanță de minimum 15 cm față de geam
  • Evită depozitarea plantelor decorative naturale pe marginea pervazului
  • Aerisește camera în fiecare zi și nu face exces de soluții mirositoare pentru un ambient mai plăcut

Condensarea se produce pe aproape orice suprafață, dar este mai ușor de detectat pe cele neabsorbante, precum ferestrele și plăcile de gresie și faianță din baie. Alte semne comune și vizibile includ apa și/sau gheața de pe uși, rame și tavane. Condensul poate fi, însă, absorbit și de obiectele de uz casnic. Dacă geamurile dormitorului tău sunt acoperite de aburi în fiecare dimineață, atunci înseamnă că mobilierul, lenjeria pentru pat și hainele au și ele un nivel de umiditate ridicat.

Condensul este o problemă serioasă care poate cauza probleme grave de sănătate . Din acest motiv este important să acorzi o atenție deosebită întreg fenomenului și să ții cont de sfaturile și sugestiile menționate mai sus pentru a evita situațiile neplăcute.

Cea mai bună modalitate prin care poți reduce apariția condensului constă în aerisirea corespunzătoare a locuinței. O bună circulație a aerului și o verificare constantă a nivelului de umiditate te poate scăpa de griji.

Ventilarea excesului de umiditate către exterior și păstrarea aerului curat în interior reprezintă soluția ideală. Cu toate astea, nu trebuie să îngheți de frig în mijlocul iernii, stând cu geamurile deschise doar pentru a evita apariția condensului.

Cu o bună informare și acționare corespunzătoare, conform sfaturilor menționate anterior, vei scăpa de grija condensului și te vei putea bucura de fiecare sezon fără probleme.

Sursa foto: Unsplash.com

2020-01-25T21:12:40+00:00