Cel mai important aspect al unei locuințe este reprezentat de calitatea tamplariei ușilor și ferestrelor. Materialul din care sunt fabricate acestea influențează modul în care arată casa ta și, totodată, valoarea consumului de energie necesar pentru menținerea căldurii.
Fiecare material se va diferenția prin câteva caracteristici specifice destul de minime, dar care te pot ajuta să faci cea mai bună alegere. Specialiștii Alsecco vor face, de asemenea, o investigație amănunțită, pentru că există probabilitatea ca varianta aleasă de tine să nu fie potrivită pentru locuința ta.
Există trei mari categorii de materiale din care poți alege, iar, în cele ce urmează, vor fi prezentate pe rând, într-un studiu comparativ, din punct de vedere al avantajelor, dezavantajelor și costului de montare și de mentenanță.
1. Tâmplăria din aluminiu
PVC este, de fapt, o abreviere pentru policlorură de vinil, o substanță cu o structură amorfă, ce face parte din categoria materialelor plastice, care se pot preluca cu ușurință atunci când sunt încălzite la o anumită temperatură.
Acesta este folosit în special la construirea prin procedeul de extrudare a ferestrelor de tip termopan, ce este alcătuită din două sau mai multe straturi de sticlă, formându-se între ele un spațiu cu aer uscat, gaz ce este un foarte bun izolator natural. Pe lângă acest aspect, profilele din PVC sunt prevăzute cu mici camere pline cu aer ce oferă o eficientă energetică crescută.
Ținând cont de caracteristicile construcției și de bugetul disponibil poți opta pentru profile cu până la 6 camere și adâncimea constructivă de 86 mm. În funcție de grosimea pereților exteriori ai profilelor, acestea se clasifică în două clase: mai mari de 2,8 mm (clasa A) și mai mici sau egale de 2,8 mm (clasa B).
Tâmplaria PVC este albă sau colorată și chiar poate imita lemnul, pentru un aspect deosebit în locuința. Datorită maleabilității crescute, ele au nevoie de o armătură din bare profilate din oțel galvanizat, ce sunt fixate cu șuruburi autofiletante, pentru o mai bună rezistență mecanică.
2. Tâmplăria din PVC
În mod paradoxal, cu o greutate foarte ușoară, tâmplăria din aluminiu este rezistentă, durabilă și nu necesită mentenanță. Profilele sunt prevăzute cu trei camere, din care două sunt tubulare, fiind montate cu ajutorul barelor izolante, ce oferă un design modern și eficient din punct de vedere termic.
Aluminiul, fiind un metal, înseamnă că are coeficientul de conductivitate termică extrem de ridicat, iar, pentru combaterea acestui lucru, în interiorul profilelor se introduce o barcă din fibră de carbon pentru izolare. Acest detaliu face că această variantă să fie o alegere destul de costisitoare, dar care, însă, pe termen lung, va avea de fiecare dată aceeași eficientă, spre deosebire de tâmplăria de pvc sau lemn.
3. Tâmplăria din lemn
Izolarea termică nu constă doar în aplicarea unui strat de spumă poliuretanică asupra pereților interiori, ci și folosirea unor materiale de calitate pentru uși și ferestre, care sunt porți de intrare ale aerului rece.
Un aspect foarte important este că această izolare nu trebuie să fie ermetică și să se permită casei să respire. Datorită acestei necesități, este indicat folosirea lemnului. Cu toate acestea, există riscul mare de pătrundere a aerului rece în locuință.
De foarte mult timp, profilele din lemn laminat reprezintă una dintre cele mai potrivite alegeri, atât din punct de vedere financiar, cât și practic. În prezent, aceste profile pot fi îmbrăcate în aluminiu, ceea ce oferă o garanție de susținere a unui număr mai mare de geamuri și o rezistență pe termen lung contra factorilor externi, precum ploaie sau ninsoare.
4. Criterii de comparație: ce sa alegi între tâmplăria din lemn, PVC sau aluminiu?
Atunci când vrei să renovezi casa și nu știi dacă să optezi pentru tâmplăria din aluminiu, PVC sau lemn, este extrem de important să acorzi atenție unor criterii de comparație, care te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună. Trebuie să știi totul despre costurile implicate inclusiv în montaj, de condensul care se poate forma, de calitatea etanșeității profilelor și locul unde pot fi folosite fiecare.
Tâmplăria din aluminiu sau PVC este puțin mai costisitoare față de cea din lemn, însă merită să faci o investiție, dacă nu vei mai avea griji pentru foarte mult timp de acum înainte. Un avantaj enorm este că acestea sunt materiale reciclabile în proporție de 100%.
Condensul este un fenomen care menține circuitul apei în natură, dar care poate fi un adevărat inamic pentru pereții casei tale. Acesta, dacă nu este eliminat, poate duce, în timp, la înghețarea ferestrelor și chiar la formarea mucegaiului și a igrasiei în interior. De aceea, specialiștii noștri recomandă să optezi pentru un material care să permită casei să respire, astfel încât să nu existe astfel de riscuri. Variantele din PVC și din lemn sunt indicate din acest punct de vedere.
Tâmplăria din PVC sau aluminiu are o utilizare pe scară largă, fiind alegerea tuturor producătorilor de uși și ferestre de interior sau exterior.
Acestea oferă un design modern și o eficiență termică ridicată. Pentru un apartament dintr-un bloc de locuințe sau de birouri, este indicată tâmplăria PVC, în timp ce, pentru o casă cu mai multe nivele, se recomandă utilizarea profilelor din aluminiu. Specialiștii noștri îți stau la dispoziție pentru orice fel de informație suplimentară.
sursa foto: unsplash.com