Aproape toate locuințele moderne se construiesc direct cu termopane, iar când cele vechi sunt renovate, primesc și ele același tip de ferestre. Pentru ca un montaj de tacest tip să fie bine executat, este nevoie de atenție și de documentare, precum și de profesioniști și de materiale de calitate.
Cuprins
1. De ce reguli să ții cont înainte de montarea geamurilor termopan
1. De ce reguli să ții cont înainte de montarea geamurilor termopan
Când vine vorba de montajul unor ferestre tip termopan, e esențial să iei în calcul consultarea unor specialiști și găsirea celor mai potrivite produse pentru casa ta.
În primul rând, studiază cu atenția piața pentru a te hotărî ce anume ți-ai dori: termopane fixe, cu deschidere simplă sau dublă, ce grosime să aibă (cu cât sunt mai groase, cu atât izolarea va fi mai eficientă), să fie albe sau altă culoare etc. Apoi, cere oferte de preț și informații despre calitățile produselor. Înainte de a lua decizia finală, caută pe internet păreri despre producătorii respectivi și vezi ce spun clienții despre ei. Nu te arunca direct asupra unui cost care pare prea mic în raport cu media din mediul comercial sau a unei oferte care pare prea bună ca să fie adevărată, ci fii atent la raportul calitate-preț.
În al doilea rând, gândește-te că montajul unor ferestre de termopan este o investiție pe termen lung, deci e necesar să se respecte anumite reguli, iar materialele și instalarea ar trebui să fie la cele mai înalte standarde pentru eficiență sporită și durabilitate. Asigură-te că cele pe care le cumperi au o garanție mulțumitoare.
2. Ce greșeli se pot face la montarea termopanelor
Înainte de montaj, este important să verifici dacă toate produsele sunt acelea pe care le-ai comandat și că respectă toate cerințele de grosime, culoare, tip de deschidere etc. Printre greșelile care se pot comite la instalarea termopanelor, se enumeră plasarea defectuoasă a ferestrelor: acestea pot să nu fie montate drept, fie pe orizontal, fie pe vertical. De asemenea, la final se poate constata că ferestrele se deschid cu dificultate sau că nu sunt etanșe, situație care trebuie reglată imediat, pentru că, în timp, de va agrava. Dacă montajul geamurilor termopan nu se face corespunzător, investiția se poate dovedi zadarnică: frigul va pătrunde în casă prin spațiile libere, izolarea fonică nu va fi completă și te-ai putea confrunta cu mucegai sau igrasie.
3. Instrucțiuni de montaj pentru tâmplăria PVC
Tâmplăria PVC are un raport calitate-preț foarte bun, oferind o izolare excelentă. În acest profil, se pot monta diferite tipuri de geam: clasic, reflexiv (cu efect de oglindă), mat etc. Teoretic, această operațiune poate fi executată direct de tine, dar e recomandat să apelezi la serviciile unor specialiști: gândește-te că ei se ocupă constant cu acest lucru, că au mai multă experiență decât tine și că știu ce măsuri să ia în cazul în care apar anumite probleme. E indicat, totuși, să supraveghezi cu atenție lucrarea și să le adresezi întrebări dacă ai neclarități în ceea ce privește procesul sau dacă ți se pare că anumite acțiuni nu sunt executate corespunzător. În principiu, pașii care trebuie respectați sunt aceștia:
- - Geamul și tâmplăria nu trebuie transportate gata montate, ci separat.
- - Dacă montajul de termopane se face într-o casă nouă, se verifică dacă spațiul în care urmează să se plaseze fereastra este neted. Dacă nu, se repară zidul pentru a ajunge la o stare corespunzătoare. La fel trebuie procedat și dacă se înlocuiește un geam vechi cu unul de acest tip.
- - Meșterul își va pregăti apoi toate ustensilele de care are nevoie:
- Mașină electrică de găurit cu percuție, cu burghiu pentru beton
- Mașină electrică de înfiletat
- Un burghiu de metal
- Un ciocan de plastic
- Pene din lemn
- Nivelă
- O lopățică de calare geam
- Șuruburi de montaj termopan
- Cale fixe si reglabile
- Pistol cu spuma poliuretanică
- - Trebuie verificat ca între tâmplăria PVC și golul în care se montează să rămână nu mai mult de 2 cm, apoi se instalează panoul de tâmplărie.
- - Se aplică ulterior spuma poliuretanică, iar după întărirea acesteia, se montează geamul termopan.
- - La final, se montează baghetele și se îndepărtează spuma în exces.
Dacă te-ai hotărât să-ți montezi termopane într-o casă nouă sau să înlocuiești ferestrele vechi cu unele de acest tip, dedică-ți timp cercetării pieței. Interesează-te de prețul produselor, calitate, opțiuni de grosime, formă, deschidere și culoare. Apoi, solicită ca montajul să se facă de către un specialist, pentru a te asigura că la final vei avea niște ferestre eficiente împotriva frigului și a zgomotelor externe și care au garanție pe termen lung.
Sursă foto: shutterstock.com, unsplash.com