Loading...

DIMENSIUNILE FERESTRELOR: Cum să faci alegerea potrivită pentru casa ta?

///DIMENSIUNILE FERESTRELOR: Cum să faci alegerea potrivită pentru casa ta?

Ferestrele captează atenția și fac conexiunea între interiorul și exteriorul casei tale. În cele din urmă, geamurile lasă lumina și aerul să intre, dar te și protejează – așadar, asigură și un anumit nivel de confort. Impactul este adesea cel mai evident atunci când dimensiunea, tipul sau locația sunt calculate greșit. 

Rezultatul variază între camerele prea strălucitoare sau prea întunecate sau, dacă este planificat totul corect, ferestrele pot fi cheia pentru a te bucura de atmosfera casei tale, din interior și din exterior.

Majoritatea oamenilor se gândesc la casele lor – și la ferestrele care intră în componența acestora – ca reprezentative ale unui stil consacrat, precum Colonial sau Regina Anne. Însă este important să ne amintim că, practic, toate stilurile tradiționale de casă au designuri de ferestre care au fost populare într-o perioadă în care pereții nu erau izolați, nu exista căldură centrală, iar sticla nu se găsea în dimensiuni foarte mari.

Cum să alegi dimensiunile de ferestre standard pentru casa ta?

Partea din față a unei case trebuie să fie prietenoasă cu vizitatorii și să transmită un sentiment bun despre proprietarii casei. Pentru mulți oameni, înseamnă o abordare tradițională, simetrică, în special într-un cartier în care locuințele existente stabilesc un stil pe care dorești să îl respecți.

Marea greșeală este de a trata ferestrele atât de diferit încât ceva este în mod clar „greșit” - să zicem, o fereastră de termopan deasupra uneia de lemn. Dacă alegi dimensiunea și materialul lor într-un mod neuniform, aspectul general va fi de kitsch.

Ceea ce funcționează cel mai bine la exterior pentru a oferi casei tale un sentiment de identitate vizuală nu este întotdeauna ideal pe interior, unde ferestrele ar trebui să răspundă la modul în care sunt utilizate camere și orientarea casei către soare. Pentru locuințele cu grădini, dimensiunile mari de geamuri (tip perete de sticlă) pot fi uneori impresionante, dacă priveliștea merită o astfel de investiție.

Oricât de bine este izolată locuința, geamurile mari de sticlă vor încălzi foarte mult încăperea în timpul verii. Pentru un confort maxim în anotimpurile reci, poate fi necesar să ai aproape o sursă de căldură, cum ar fi cea convectivă, de la un calorifer.

Dimensiunile pentru ferestre, fie ele cu doua sau 3 geamuri, fie de aerisire, nu au neaparat un format standard. Acestea depind de producator si de cum anume doresti sa arate incaperea in final. Poate vrei ca livingul sa fie cat mai iluminat si atunci alegi niste marimi mari sau probabil iti place ca in dormitor sa pastrezi o atmosfera intima si sa intre mai putina lumina, ceea ce inseamna optarea pentru unele mici.

Dimensiuni de ferestre casă în funcție de cameră

Sufragerie (Dining-ul): Ferestrele din sufragerie trebuie gândite cu multă circumspecție când vine vorba de dimensiuni. Majoritatea sufrageriilor au nevoie de lumină noaptea, când se cinează, așa că nu ai nevoie neapărat de un geam uriaș pentru a privi întunericul de afară.

Un număr tot mai mare de proprietari aleg să pună spațiile de servit masa în zone cu ferestre puține sau deloc, bazându-se pe obiectele decorative de artă, șemineu sau chiar mobilă pentru a crea un interes vizual mai valoros atunci când apune soarele.

Cameră de zi: Având în vedere varietatea de activități care se desfășoară într-un living, plasarea ferestrelor poate fi o provocare. De exemplu, nivelurile ridicate de lumină și unghiurile scăzute ale soarelui interferează cu ecranele de TV sau laptop - și dacă ai investit mulți bani într-un ecran cu plasmă, cu siguranță vrei să îl poți urmări. Așadar, dacă priveliștea dintr-o astfel de încăpere este fantastică, poți opta pentru ferestre mari și, astfel, poți reloca televizorul și computerul. Dacă în cameră există spații de lucru sau alte piese de mobilier de tip birou, gândește-te din ce parte vrei să vină lumina naturală. Un sfat: pentru persoanele dreptace, lumina din stânga este cea mai bună și invers pentru stângaci.

Bucătărie: Ferestrele duble atârnate deasupra chiuvetelor sunt greu de deschis și de închis. Cele cu deschidere pe scripeți sunt cea mai bună alegere atunci când trebuie să te întinzi peste un blat sau altfel de mobilă din această cameră pentru a le deschide. Ferestrele și dulapurile concurează adesea pentru spațiul de perete din bucătării. Pentru cel mai bun echilibru, amenajează o cămară pentru depozitare și pune geamuri mai mari peste corpurile de bucătărie, pe care ai tendința să le folosești mai mult timp.

Dormitor: În timp ce ferestrele dormitorului trebuie să furnizeze lumină și o priveliște frumoasă, funcția lor cea mai importantă este de a permite un flux de aer suficient în nopțile calde. Geamurile rabatabile conferă cea mai bună soluție, deoarece pot rămâne deschise chiar și în cazul ploii ușoare. Ferestrele dormitorului sunt, de asemenea, supuse unor considerente de siguranță: dacă ai un dormitor la etajul doi și nu ai o scară din spate, codurile de construcție impun ca ferestrele să aibă o anumită dimensiune și înălțime a pervazului pentru a permite ieșirea de urgență sau accesul de urgență.

Baia: Intimitatea este esențială. Geamurile, luminatoarele sau chiar blocul de sticlă pot oferi o cantitate corectă de lumină ambientală fără a compromite intimitatea. Cu toate acestea, este un adevărat beneficiu în majoritatea băilor să ai ferestre operabile, mai degrabă decât să te bazezi doar pe un ventilator. Încearcă să montezi unele rotunde de dimensiuni mici, care se pot închide și care pot aduce un plus de design.

Acestea fiind spuse, iată câteva sfaturi pentru amenajarea ferestrelor în locuința ta. Ferestrele sunt mai mult decât un element de construcție, ele au o dublă funcție (design și utilitate) și necesită întreținere. Ghidul de mai sus îți vine în ajutor atunci când ești în impas de a decide ce este mai potrivit pentru casa ta. Nu uita sa te consulti cu un specialist pentru a-ți spune exact dimensiunile recomandate ale acestora pentru propriul imobil.

Sursă foto: pinterest.com

2019-12-15T13:31:23+00:00