In momentul in care te hotarasti sa schimbi vechea fereastra si sa achizitionezi una noua, trebuie sa te informezi asupra modului in care se deschid. Iti poti da seama care este tipul de potrivit locuintei tale in functie de cerintele pe care ai. In momentul de fata, pe piata exista o varietate mare ale acestor produse cu tot felul de deschideri, potrivite fiecarei tip de cladire. Din ce in ce mai multe persoane se orienteaza asupra modelelor oscilobatante, avand doua tipuri de deschidere.
1. Ce inseamna deschidere oscilobatanta?
In primul rand, o fereastra oscilobatanta se deschide in doua pozitii: prima este cea orizontala, iar a doua, cea verticala, batanta, numita si deschidere tip foarfeca.
Din ce in ce mai multi cumparatori se orienteaza asupra acestui tip, deoarece imbina cele doua caracteristici. Pe piata exista si modele cu deschidere clasica, pe plan orizontal, dar si cele cu deschidere oscilobanta, pe plan vertical.
Ferestrele ce beneficiaza de ambele modalitati de deschidere pot fi actionate printr-un singur maner, ce se poate manevrat in trei pozitii:
- cand este orientat in jos, fereastra este inchisa;
- cand este pozitionat in sus, fereastra se deschide oscilobatant, oferind un unghi de deschidere de aproximativ 15 grade;
- cand se afla pe plan orizontal, fereastra se deschide normal.
De ce sa alegi un model cu deschidere oscilobatanta? Acestea intrunesc un numar record de avantaje fata de celelalte tipuri de ferestre, deoarece ofera mult mai multa libertate, mai ales ca poti sa aerisesti incaperea fara a patrunde prea mult aer rece in casa. Iar in cazul in care dispui de un spatiu limitat, acestea sunt cele mai recomandate, deoarece pozitia lor verticala va ocupa cel mai putin spatiu.
Ca orice lucru care are avantaje, chiar si acestea prezinta un mic dezavantaj si anume posibilitatea de uzura mult mai rapida. Insa acest posibil inconvenient nu este prezent decat rareori, deoarece, daca vei actiona cu grija ferestra si vei apela la o verificare periodica, nu vei intampina probleme. Este important sa alegi ceva potrivit nevoilor tale, iar modelele cu deschidere oscilobatanta intruneste toate caracteristicile necesare.
2. Reglarea ferestrei cu deschidere oscilobatanta
De cele mai multe ori, dupa trecerea unui anumit interval de timp, ferestrele de termopan au nevoie de reglarea bulbului aflat pe margine. Nu exista motive de ingrijorare, poti face chiar tu acest lucru, desi poti oricand sa apelezi la anumiti meseriasi.
Incepi prin a lua un patent si cauta bulbul. In momentul in care l-ai gasit, strange-l cat poti de bine, iar, in acest fel, vei regla presiunea. Optional, poti schimba garnitura sau incearca sa ungi balamalele acesteia. In functie de aceste actiuni, durata de viata a ferestrelor tale din termopan poate creste considerabil.
Pe langa acestea, este important ca geamurile sa fie reglate in regimul de vara si iarna. Daca nu vei face acest lucru, presiunea la nivelul acestora va creste, iar ele se vor strica mult mai repede.
Cum iti poti da seama daca geamul tau este afectat? Aprinde o lumanare si pozitioneaz-o in dreptul ferestrei. Daca flacara acesteia se misca haotic, inseamna ca aerul rece patrunde in locuinta ta. Poti incerca schimbarea garniturii, iar acest lucru iti va salva termopanul.
Daca ai observat ca fereastra ta s-a lasat si nu arata la fel ca la inceput, inseamna ca tamplaria s-a miscat. Incearca sa le calibrezi atat pe orizontala, cat si pe varticala.
Geamurile de termopan sunt o achizitie foarte buna, mai ales ca au o durata lunga de viata. Insa, ca in cazul oricarui lucru, este nevoie sa le cureti si ingrijesti corespunzator. Sunt lucruri destul de mici, dar care te vor ajuta sa prelungesti durata de viata a acestora considerabil.
In concluzie, ferestrele de termopan oscilobatante sunt o investitie de calitate care te ajuta sa satisfaci nevoile oricarui spatiu in care intentionezi sa le montezi. Incearca sa alegi ceva de calitate, pentru a te putea bucura de ele cat mai mult timp.
sursa foto: shutterstock.com